GIROGUIES continua apostant per aquesta nova forma de fer esport a l'aire lliure: la Marxa Nòr-dica. Durant l’any 2018 hem organitzat vàries sortides d’iniciació per la Costa Brava, i també mati-nals d’entrenament per boscosos racons del Baix Empordà. Per acabar aquest any us proposem dues sortides més, a fi que pogueu venir a practicar la Marxa Nòrdica amb l’acompanyament de bons instructors, que us acompanyaran i guiaran per diversos paratges d’interes natural de l’Empordà.

Marxa nòrdica. Racons de l’Empordà: Els molins del riu Ridaura

Valorar aquest article
(3 vots)

Marxa Nòrdica Giroguies

Podem organitzar aquesta activitat per les dates que vosaltres escolliu.

MARXA NÒRDICA. 
RACONS DE L'EMPORDÀ: ELS MOLIINS DEL RIU RIDAURA

Aquest recorregut, que ressegueix un tram de la Vall del Ridaura, ens mostra el fort lligam que de temps ençà han mantingut els habitants de les Gavarres amb els recursos naturals que oferien aquestes muntanyes.
Fusta, llenya, argila, calç i aigua han donat lloc a molts oficis. En aquesta ruta podrem fer una aproximació a l’aprofitament de la força de l’aigua que subministrava l’energia per moldre el blat i convertir-lo en farina.
La ruta dels Molins ens endinsa en un paisatge únic amb edificis singulars. L’alt nombre de molins ha generat un paisatge cultural singular ple de vestigis relacionats amb la manufactura de la farina: molins, moles, regs, rescloses, basses...

Informació addicional

 • Itinerari:

  El Ridaura era fins no fa gaire anys un riu viu d'aigües netes i ben aprofitades; en temps més remots havia estat un riu molt laboriós; el seu cabal era capaç de fer funcionar ni més ni menys que set molins hidraúlics; antics molins avui dia encara perfectament visibles que van marcar una fita en un període en què l'home utilitza la força de l'aigua per donar moviment a la seva indústria.
  Tots aquest molins són un vestigi del passat. El present és un riu ferit de mort per l'abocador de Solius existent a la seva capçalera. El futur podría ser un riu recuperat d'aigües clares que pogués mostrar orgullós a les generacions futures la singular historia dels seus molins i rescloses.
  L’itinerari de la ruta NW-5 surt del costat de la carretera C-65, des de l’aparcament de Mobles Mulà, a buscar un gual per atravessar el riu Ridaura. Per pistes de sauló s’arriba a la masia de Can Pata per visitar les restes del Molí del Xòrrec. Es passa pel Pont de Can Font, es segueix per dins d’una canalització entre parets de pedra, i s’arriba al costat del Molí de Can Nadal i la seva resclosa. Es continua fins al Molí de Baix o de can Moner, es passa pel mas de Can Bonet i es baixa a tocar de la resclosa del Molí de Baix. La ruta segueix pel costat del rec, passa pel Molí de Can Casserres o Molí del Mig, tomba pel costat de l’enrunat Molí de més amunt per anar a trobar el riu i el salt d’aigua que ve de la seva capçalera. S’arriba al costat del coll de Solius i de l’abocador comarcal per tombar i enllaçar amb un llarg camí de carena de les muntanyes de can Reixac, que permet arribar fins a la baixada que porta de nou a trobar el riu Ridaura pel seu tram més frondós. Es connecta de nou amb el camí d’anada i es torna a l’aparcament.

 • Algunes imatges:
 • Durada: Mig dia
 • Tipus: Senderisme en grup, Senderisme personalitzat o a mida, Activitats per a famílies i amics, Marxa nòrdica
 • Nivell: MODERAT - Rutes que podran ser completades per persones amb certa forma física. Fins a 14 km i desnivells màxims de 700m
 • Preus:
  Preu per un grup de 1 a 10 persones: 155 euros
 • Què inclou:

  - Guia-instructor titulat de Marxa Nòrdica de Giroguies.

 • No inclou:

  - Bastons de marxa nòrdica (es poden llogar per 5€)

 • A tenir en compte:

  Distància: 13,5 quilòmetres

  Desnivell: +/- 220 metres

  Durada: 3-5 hores (inclou parades diverses i interpretació paisatgística des de miradors, ensenyament tècnic de NW en ruta, sessió d’escalfament inicial amb posta a punt del material, i sessió d’estiraments final)

  Tipus de terreny: Pistes, camins de carro i corriols de sauló (sorres) en bon estat general. Desnivells amb petits trams que poden superar el 15% (sobretot a la baixada) amb sòl molt erosionat pel pas de motos de trial i l’aigua de la pluja.

  Observacions:
  - Es recomana haver fet algun curs d’iniciació de Marxa Nòrdica prèviament. En tot cas, cal estar acostumat a mantenir caminades de més de 2 hores seguides com a mínim.
  - Cal utilitzar bastons exclusius de Marxa Nòrdica. Si no es tenen aquests bastons, no es poden usar els de senderisme perquè no són els adequats. Per llogar els bastons fixos (no telescòpics) cal donar l’alçada exacta del client durant la inscripció.
  - Cal portar calçat de canya baixa, transpirable, de sola flexible i amb tacs ben marcats (no de tennis ni de fitness). Gorra/gorro i ulleres de sol. Motxilla petita, lleugera i estreta per portar poc pes (aigua, barretes o fruita, mòbil i documentació-diners) o bé una ronyonera amb bidó d’aigua. Roba lleugera, sintètica (mai cotó) i transpirable adequada al temps (2-3 capes). A l’hivern, si porteu guants per no passar fred, aquests han de ser força prims per permetre la col·locacio de les dragoneres dels bastons.
  - Cal portar menjar i aigua.

 • Reserves:
  pre-reserves

Deixa un comentari