Des de fa uns anys, GIROGUIES aposta per aquesta modalitat de fer esport a l'aire lliure: La Marxa Nòrdica. Hem organitzat diverses sortides per la Costa Brava i racons del Baix Empordà, sortides de diferents nivells: des de nivell iniciació fins a més expert. Veniu a practicar i gaudir d'aquest esport, sempre acompanyats d'un instructor titulat de Giroguies.

Marxa nòrdica: Gavarres marítimes (Vall-llobrega i Fitor)

Valorar aquest article
(6 vots)

Marxa Nòrdica Giroguies

Aquesta activitat es pot organitzar durant tot l'any, per les dates que vosaltres escolliu.

RACONS DE L'EMPORDÀ: GAVARRES MARÍTIMES (Vall-llobrega i Fitor)
Una nova i exigent sortida matinal de marxa nòrdica per una zona bastant interessant de les Gavarres marítimes (Baix Empordà), és a dir, la zona en què la serra cau fins a la plana del Corredor de Palafrugell que toca a la Costa Brava.
El Raval de Dalt de Vall-llobrega, a 1 km al NW del Raval de Baix, és format per una dotzena de cases dels segles XVII i XVIII. Aquest és el punt escollit per aparcar i iniciar/acabar la ruta circular.

Informació addicional

 • Itinerari:

  Les pagesies de Vall-llobrega, dels segles XVII-XIX, són, en general, edificis de dimensions més aviat modestes, amb llindes de pedra, de vegades datades. L’antiga rectoria i parròquia de Sant Mateu, al Raval de Baix, és un edifici gran del segle XVII, amb afegitons de la centúria següent. L’aparell de l’edifici és de petits carreus de llicorella mal tallats i els murs, sense ornamentació, són units a les cantonades amb grans carreus ben escairats de pedra sorrenca. El temple és emplaçat en un indret poblat des d’antic. Ho demostren els fragments de teules i àmfores romanes reaprofitats en el seu aparell i els que s’escampen pels terrenys dels encontorns.

  Pel sector de migdia del terme s’escampen nombroses masies disperses que formen altres petits veïnats com Robau, el mas Caubet, la Portalada, Mas Ginesta, Roca de Gria (el més poblat, amb unes quinze masies disperses pel contrafort poc elevat que limita la vall per llevant) i el barri del Mas Valentí.

  Pujarem fins a Fitor (Km.4,5, 245m alt.), un lloc que us sorprendrà i on pararem per gaudir de l’acollidora esplanada on hi ha ubicada l’església romànica de Santa Coloma de Fitor. Consta de dues naus, de les quals la meridional és més antiga (s. X-XI). Hom pot veure l’opus spicatum a la capçalera exterior d’aquesta nau. Al cantó de tramuntana hi ha un campanar de planta rectangular amb dos pisos, el primer amb finestres senzilles, i el segon amb finestres geminades. A Fitor hi ha el nucli dolmènic més dens de la zona de les Gavarres; actualment s’hi coneixen dotze megàlits. També hi ha les restes d’un antic forn de vidre, i un gran pou de glaç al costat de la masia de Can Cals.

  L’itinerari:
  L'inici i final d’aquesta ruta de Marxa Nòrdica és situat al peu dels antics camins que van cap a Fitor seguint les rieres que baixen de la serra. Des de Mas Sabat (riera de Vall-llobrega) enfilem la pujada cap a Mas Cabrer i seguirem cap al Pla del Descàrrec, on hi ha un bon mirador panoràmic dalt d’unes roques. La pujada segueix fins a trobar el camí-pista de Fitor, i d’allà cap a les ruïnes de Can Puig, important cruïlla de camins que es permet arribar a Fitor. La tornada es fa des de Can Puig en direcció a Can Ribot de Fitor (proper al mirador del Puig Cargol) i baixa seguint els boscos cremats de la riera de Bell-lloc fins al costat de les ruïnes del Castell de Vila-romà i de l’església de Santa Maria de Bell-lloc. Passat el coll de Montagut, es baixa ràpidament fins a trobar de nou la riera de Vall-llobrega, al costat de Mas Sabat, on s’acaba la ruta per les Gavarres marítimes.

  El mes de març del 2014 va incendiar-se una extensa zona forestal del terme municipal de Vall-llobrega. Les causes del foc s'haurien originat per una crema controlada de sotabosc mal apagada. Les flames van afectar la línia d'alta tensió, que es va encendre i va caure afavorint la propagació del foc cap a les zones urbanitzades de Raval de Dalt, Can Sais i Mas Falquet. Nosaltres realitzem la tornada passant per una part d’aquesta zona cremada en fase de regeneració quan ens dirigim a les ruïnes del Castell de Vila-romà.

  Enllaços d’interès:

  Santa Coloma de Fitor

  Rehabilitació esglèsia Sta. Coloma de Fitor

  Descobrir Sta. Coloma de Fitor

  Can Sabat

  Castell de Vila-romà

  Santuari de Sta.Mª de Bell-lloc

 • Algunes imatges:
 • Durada: Mig dia
 • Tipus: Senderisme en grup, Senderisme personalitzat o a mida, Activitats per a famílies i amics, Marxa nòrdica
 • Nivell: MODERAT - Rutes que podran ser completades per persones amb certa forma física. Fins a 14 km i desnivells màxims de 700 m
 • Preus:
  Preu per un grup d'1 a 10 persones: 165€
 • Què inclou:

  - Guia-instructor titulat de Marxa Nòrdica de Giroguies.

 • No inclou:

  - Bastons de marxa nòrdica (es poden llogar per 5 €)
  - Assegurança
  - Tot el no especificat a l'apartat "inclou"

 • A tenir en compte:

  Distància: 10,1 quilòmetres

  Desnivell: +/- 310 metres

  Durada: 3-4 hores (inclou parades diverses i interpretació paisatgística des del mirador, ensenyament tècnic de NW en ruta, sessió d’escalfament inicial amb posta a punt del material, i sessió d’estiraments final)

  Tipus de terreny: Pistes, camins de carro i corriols de sauló (sorres) en bon estat general. Desnivells amb petits trams que poden superar el 15% (sobretot a la baixada) amb sòl molt erosionat pel pas de motos de trial o llocs afectats per recents incendis forestals.

  Observacions:

  - Cal estar acostumat a mantenir caminades de més de 2 hores seguides com a mínim.
  - Si no es tenen bastons de marxa nòrdica, no es poden usar els de senderisme perquè no són adequats. Per llogar els bastons fixos (no telescòpics) necessitem saber l’alçada exacta del client durant la inscripció.
  - Cal portar calçat de canya baixa flexible i transpirable amb sola de tacs (no de tennis). Gorra i ulleres de sol. Motxilla petita, lleugera i estreta per portar poc pes (aigua, barretes o fruita, mòbil i documentació-diners) o bé una ronyonera amb bidó d’aigua. Roba lleugera, sintètica (no cotó) i transpirable adequada al temps.

 • Reserves:
  pre-reserves

Deixa un comentari